Νέα Έκδοση Google Consent Mode V2

Νεα Εκδοση Google Consent Mode V2

Η Google αναβαθμίζει τις προσπάθειές της για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον ψηφιακό κόσμο, ενισχύοντας την εφαρμογή της πολιτικής συναίνεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Google επισημαίνει την ανάγκη άμεσης προσαρμογής του τρόπου με τον οποίο τα websites δέχονται και καταγράφουν τα cookies από τους επισκέπτες. Η νέα έκδοση του Google Consent Mode (V2) έρχεται με προθεσμία έως αρχές Μαρτίου.

Η λειτουργία συναίνεσης αναφέρεται στη συλλογή πρόσθετων δεδομένων από χρήστες που δεν έδωσαν συγκεκριμένη συγκατάθεση για τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων. Αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για τη μοντελοποίηση μετατροπών και συμπεριφοράς επισκεπτών από την Google, αλλά διαχειρίζονται έτσι ώστε να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα τους.

Αυτό συμβαίνει αποφεύγοντας την πρόσβαση στον προσωπικό τους χώρο αποθήκευσης και χρησιμοποιώντας τυχαία, εφήμερα αναγνωριστικά. Έτσι, η Google μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένες διαφημίσεις και να αναλύει τη συμπεριφορά των χρηστών χωρίς να παραβιάζει την ιδιωτικότητά τους.

Προηγμένη έναντι βασικής λειτουργίας

Το Consent Mode V2 εισήγαγε επίσης τις έννοιες του Advanced Consent Mode και του Basic Consent Mode.

Τεχνικά, αυτά δεν είναι νέα πράγματα. Η προηγμένη λειτουργία συναίνεσης είναι η λειτουργία συναίνεσης όπως τη γνωρίζουμε (και όπως θέλει η Google να τη χρησιμοποιήσουμε). Σημαίνει συλλογή ping δεδομένων από χρήστες που δεν έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.

Η Βασική λειτουργία συναίνεσης σημαίνει ότι η λειτουργία συναίνεσης είναι ενεργή στη σελίδα (ή την εφαρμογή), αλλά οι ετικέτες της Google δεν μπορούν να φορτώσουν και να συλλέξουν δεδομένα έως ότου δοθεί η συναίνεση.

Με άλλα λόγια:

 • Λειτουργία χωρίς συναίνεση: Η λειτουργία συναίνεσης δεν εφαρμόζεται καθόλου στη σελίδα. Όλα τα δεδομένα που συλλέγονται στις υπηρεσίες Google θεωρείται ότι έχουν τη συγκατάθεση του χρήστη.
 • Βασική λειτουργία συναίνεσης: Η λειτουργία συναίνεσης έχει εφαρμοστεί, αλλά τα δεδομένα συλλέγονται μόνο εάν ο χρήστης δώσει τη συγκατάθεσή του.
 • Προηγμένη λειτουργία συναίνεσης: Έχει εφαρμοστεί η λειτουργία συναίνεσης και συλλέγονται δεδομένα από τους χρήστες όταν χορηγούν συναίνεση και όταν αρνούνται τη συναίνεση.

Η ανάγκη χρήσης της λειτουργίας συναίνεσης το 2024 εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η φύση της δραστηριότητάς σας και η περιοχή δράσης του ιστότοπού σας. Ιδίως εάν λειτουργείτε στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή έχετε επισκέπτες από αυτήν την περιοχή, είναι πιθανό να χρειαστεί να εφαρμόσετε τη Βασική λειτουργία συναίνεσης για τις ετικέτες Google σας.

Αν και η εφαρμογή αυτής της λειτουργίας μπορεί να απαιτήσει πρόσθετους πόρους για την προσθήκη και την ενεργοποίηση ετικετών, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η Βασική λειτουργία συναίνεσης διασφαλίζει την επικοινωνία της παραχωρημένης συγκατάθεσης στις υπηρεσίες της Google για τη χρήση των δεδομένων που συλλέγονται από τους χρήστες.

Αν χρησιμοποιείτε τις διαφημιστικές υπηρεσίες της Google, ιδιαίτερα μέσω του Google Analytics 4, η εφαρμογή της Λειτουργίας συναίνεσης μπορεί να καταστεί υποχρεωτική.

Εάν συλλέγετε δεδομένα πρώτου μέρους ή χρησιμοποιείτε το Google Ads user_id ή μοιράζεστε Μετατροπές από το Google Analytics 4 στο Google Ads, η εφαρμογή της Λειτουργίας συναίνεσης είναι απαραίτητη και θα πρέπει να ορίσετε την αντίστοιχη σήμανση ad_user_data.

Αν συλλέγετε δεδομένα για επαναληπτικό μάρκετινγκ μέσω των διαφημιστικών υπηρεσιών της Google, θα πρέπει επίσης να εφαρμόσετε τη Λειτουργία συναίνεσης και να ορίσετε τη σήμανση ad_personalization.

Παρόλο που η παρακολούθηση μετατροπών δεν απαιτεί απαραίτητα τη Λειτουργία συναίνεσης, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η μη εφαρμογή της μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ορισμένων πλεονεκτημάτων στη μοντελοποίηση μετατροπών.

Εάν είναι αναγκαίο ή επιθυμητό να εφαρμόσετε τη λειτουργία συναίνεσης, θα πρέπει να το κάνετε το συντομότερο δυνατό. Η ενσωμάτωση της λειτουργίας συναίνεσης στη σελίδα ή στη ροή απόδοσης της εφαρμογής σας θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

Φόρμα Επικοινωνίας

Συμμορφώσου με τη νεα εκδοση Google Consent Mode V2

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Δωρεάν Ανάλυση Ταχύτητας Ιστοσελίδας & Συμβουλές

  Βελτιώστε την κατάταξή σας στις μηχανες αναζήτης

  Καλύτερες δυνατότητες και μεθοδολογίες SEO. Καλύτερο SEO από τους ανταγωνιστές σας