Πώς να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά τα στατιστικά (insights) του Facebook

Πώς να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά τα στατιστικά του Facebook

Πως να χρησιμοποιησετε αποτελεσματικα τα στατιστικα (insights) του Facebook

Πώς να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά τα στατιστικά του Facebook

Έχετε επαγγελματική σελίδα στο Facebook και χρησιμοποιείτε κάποια στρατηγική για τη διαχείριση του περιεχομένου της;
Θέλετε να μάθετε ποια είδη περιεχομένου λειτουργούν καλύτερα;

Μια βαθιά βουτιά στα στατιστικά του Facebook (Facebook Insights) σας βοηθά να προσδιορίσετε ποιο περιεχόμενο οδηγεί τους ανθρώπους να αλληλεπιδράσουν με τη σελίδα σας.
Σε αυτό το άρθρο θα δείτε τρόπους για να βρείτε την καλύτερη στρατηγική περιεχομένου χρησιμοποιώντας τα Facebook Insights.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Facebook Insights;

Πολλοί απογοητεύονται από τη μείωση της συμμετοχής των fans τους στη σελίδα τους στο Facebook. Ωστόσο, αν δείτε τα Insights σας, θα λάβετε πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την απόδοση του περιεχομένου σας. Μπορείτε να βρείτε ότι το περιεχόμενό σας έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση από ό, τι πιστεύατε αρχικά!

Χρησιμοποιήστε τα Facebook Insights για τη μεγιστοποίηση των κοινοποιήσεων. Αυτά τα δεδομένα σας βοηθούν να μείνετε σε επαφή με το περιεχόμενο που είναι καλύτερο για την επιχείρησή σας, αποφεύγοντας τα πράγματα που δε λειτουργούν.

Μπορείτε να συλλέξετε κάποιες αρχικές πληροφορίες από τις βασικές σελίδες των Insights σας, αλλά, εξετάζοντας πιο αναλυτικά τα Insights σας μπορείτε να δείτε πιο λεπτομερή στοιχεία σχετικά με το τι περιεχόμενο λειτουργεί για σας καλύτερα μακροπρόθεσμα.

Δείτε παρακάτω πώς να χρησιμοποιήσετε τα Facebook Insights για να πάρετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

#1. Αξιολογήστε τα Βασικά Insights

Εάν ψάχνετε για το καλύτερο περιεχόμενό σας και θέλετε ένα γρήγορο και εύκολο τρόπο για να το βρείτε, δείτε τις βασικές σελίδες Insights για τη σελίδα σας στο Facebook. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, μεταβείτε στη σελίδα σας και κάντε κλικ στο Insights στην κορυφή.

Υπάρχουν μερικές βασικές περιοχές που πρέπει να εξετάσετε: το Reach, τα Σημεία Αναφοράς και το Engagement.

Κατ ‘αρχάς, πηγαίνετε στην περιοχή Reach για να ρίξετε μια ματιά στις αιχμές στο γράφημα, οι οποίες είναι οι δημοσιεύσεις με την καλύτερη απόδοση. Σημειώστε τις, καθώς αυτές είναι οι δημοσιεύσεις που θα θελήσετε να αναδημοσιεύσετε.

fb-insights-reach

Για να δείτε τα βασικά στατιστικά, πηγαίνετε στη σελίδα σας στο Facebook. Επιλέξτε Insights και μετά Reach.
Παρατηρήστε τα υψηλότερα σημεία για να δείτε ποια posts έχουν την καλύτερη απόδοση.

Ενώ το Reach είναι μια πηγή της βασικής πληροφορίας για πολλούς ανθρώπους, δεν είναι ένα πολύ σημαντικό στατιστικό στοιχείο. Ο λόγος που δεν είναι τόσο σημαντικό είναι ότι το Facebook δείχνει τι απόδοση έχει κάθε post, και είναι έξω από τον έλεγχό σας.

Πιο σημαντικό από αυτήν την απλή πληροφορία είναι  να κάνετε κάποια πειράματα για να προσπαθήσετε να βελτιώσετε τη συμμετοχή των fans σας. Στη συνέχεια μπορείτε να συγκρίνετε τα αποτελέσματά σας με την προηγούμενη περίοδο για να δείτε αν η στρατηγική σας λειτουργεί.

Όταν είστε έτοιμοι να κάνετε μια σύγκριση, αναζητήστε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο βάσει του Reach. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείτε εάν οι νέες τεχνικές σας κάνουν τη διαφορά για εσάς.

fb-insights-bentchmark

Κάνετε μια αναζήτηση με βάση την ημερομηνία κάτω από το Reach για να δείτε ποια Posts έχουν την καλύτερη απόδοση.

Θυμηθείτε ότι τα posts που έχουν το υψηλότερο σημείο στο reach είναι επίσης πιθανό να έχουν και την καλύτερη απόδοση σε σχέση με τη συμμετοχή των χρηστών.

Κάντε κλικ στο Posts (επίσης κάτω από Insights) για να ελέγξετε το ρυθμό της απόδοσης των posts σας. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά στατιστικά που πρέπει να παρακολουθήσετε.

fb-insights-engagement

Για να πάρετε μια ιδέα για το ποια posts έχουν τα περισσότερα likes, comments και shares,
μεταβείτε στην καρτέλα Posts κάτω από το Insights.

Με τα βασική Insights, μπορείτε να πάρετε μια αρκετά καλή ιδέα για το ποια posts πρέπει να αξιοποιήσετε στο έπακρο γιατί έχουν την καλύτερη ανταπόκριση από τους fans σας. Ωστόσο, μπορείτε να δείτε τα posts σας μόνο για τις τελευταίες 90 ημέρες, που δεν είναι μεγάλη εικόνα. Παρ’ όλα αυτά, αυτό είναι ένα εύκολο πράγμα που μπορείτε (και πρέπει) να κάνετε τακτικά.

Μετακινηθείτε προς τα κάτω στο All Posts Published. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Reach.

Αλλάξτε την προβολή σας στο Engagement Rate. Αυτό μετρά το ποσοστό των ανθρώπων που αλληλεπιδρούν με τo post σας (like, comment, share), με βάση τους ανθρώπους που είδαν το posts σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να συγκρίνετε τις δημοσιεύσεις σας με πιο ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

Το Engagement Rate είναι ένα αληθινό μέτρο του ενδιαφέροντος των fans σας για το περιεχόμενό σας.

fb-insights-engagement-rate

Αλλάξτε την προβολή σας στο Engagement Rate να δείτε το ενδιαφέρον του κοινού, με βάση τους ανθρώπους που είδαν τη θέση σας.

Τώρα, συγκρίνετε ποιο από τα κορυφαία posts σας ήταν το πιο αποδοτικό.

fb-insights-allposts

Κάντε κλικ στο Reach για να δείτε ποια posts είδαν οι περισσότερο fans σας. Το engagement,
δηλαδή τα likes, τα comments και τα shares σημειώνονται στην επόμενη στήλη.

Κάντε click στα posts με τις περισσότερες προβολές (το υψηλότερο reach) για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα clicks, τα likes, τα σχόλια και τις κοινοποιήσεις. Επιλέξτε επίσης αυτά με το υψηλότερο engagement. Επίσης, χρησιμοποιήστε αυτό το περιεχόμενο ως οδηγό για τη δημιουργία παρόμοιων posts για τη σελίδα σας.

Όταν βλέπετε πράγματα που πηγαίνουν καλά, χρησιμοποιήστε τα σαν σημείο εκκίνησης. Όταν τα στατιστικά δείχνουν ότι ένα post είναι ενδιαφέρον για το κοινό σας, αυτό είναι ένα μήνυμα για να το αναδημοσιεύσετε και να δημοσιεύσετε επίσης posts με παρόμοιο περιεχόμενο.

Εάν δεν κάνετε τίποτα άλλο με τα Facebook Insights, παρακολουθήστε το engagement rate των posts σας στο Facebook, ώστε να μπορείτε να δείτε ποιοι τύποι περιεχομένου οδηγούν τους χρήστες να πατήσουν like, comment ή share.

#2: Κατεβάστε τα δεδομένα που συλλέγονται από το Insights στον υπολογιστή σας

Εάν θέλετε να “σκάψετε” λίγο βαθύτερα στα πολύτιμα στατιστικά του Facebook, κατεβάστε το Insights της σελίδας σας. Στη συνέχεια, ταξινομήστε και χειριστείτε τα δεδομένα, ώστε να μπορείτε να δείτε τις πληροφορίες που είναι πιο σημαντικές για εσάς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ο στόχος σας είναι να οδηγήσετε τους fans σας να κάνουν κλικ στην ιστοσελίδα σας, αντί likes, shares και comments, δεδομένου ότι δεν μπορείτε να πάρετε αυτές τις πληροφορίες από τα βασικά Insights.

Για να κατεβάσετε τα δεδομένα σας, πηγαίνετε στο Insights και κάντε κλικ στο Export. Επιλέξτε Post Data και ένα εύρος ημερομηνιών. Η μέγιστη εμβέλεια δεδομένων που μπορείτε να εξάγετε είναι 180 ημέρες από το περιεχόμενο ή 500 posts. Ως εκ τούτου, εάν ανεβάζετε posts αρκετές φορές την ημέρα, ελέγξετε τους αριθμούς σας. Σημειώστε το σημείο που σταματήσατε και κατεβάστε τα δεδομένα πιο συχνά.

fb-insights-export-data

Εξάγετε τα δεδομένα από τα Insights σας για να πάρετε πιο λεπτομερή στατιστικά στοιχεία.

Όταν κάνετε λήψη των δεδομένων, θα κάνετε λήψη ενός μεγάλου φύλλου Excel με πολλές καρτέλες σε αυτό. Αυτό το υπολογιστικό φύλλο παρέχει τα δεδομένα που χρειάζεστε για να μελετήσετε το περιεχόμενό σας και να βελτιώσετε τις μελλοντικές δημοσιεύσεις σας. Οι πιο σημαντικές καρτέλες είναι οι Lifetime Talking About This και Lifetime Post Consumers.

fb-insights-download-insights

Επικεντρωθείτε στις καρτέλες Lifetime Talking About This και Lifetime Post Consumers

Στην καρτέλα Lifetime Talking About This θα δείτε την εμφανή αλληλεπίδραση, όπως comments, likes και shares. Στην καρτέλα Lifetime Post Consumers θα δείτε την “αόρατη” αλληλεπίδραση, όπως τα κλικ στα links που μπορεί να περιείχε το post, άλλα κλικ, προβολές φωτογραφιών και βίντεο. Μην απογοητεύεστε όταν τα posts σας δεν παίρνουν πολλά comments, likes και shares. Παρακολουθήστε τα κλικ για να ξέρετε αν το κοινό σας είναι εκεί.

Κάνετε αποκοπή και επικόλληση των στηλών Post Consumption (κλικ σε links, άλλα κλικ, προβολές φωτογραφιών και βίντεο) στο φύλλο εργασίας Lifetime Talking About This. Στη συνέχεια, εισάγετε δύο νέες στήλες με τύπους για να αποκτήσετε τη συνολική δέσμευση.

Πρώτα, εισάγετε μια στήλη μετά από τα comments, likes και shares και εισαγάγετε τον τύπο για να προσθέσετε τις στήλες μεταξύ τους. Για παράδειγμα, εάν οι στήλες (όπως οι παρακάτω) είναι το G για comments, H για Likes και Ι για shares, ο τύπος θα είναι =SUM(G2:Ι2). Αντιγράψτε και επικολλήστε τον τύπο σε όλες τις σειρές στη στήλη J για να υπολογίσετε το σύνολο.

Στη συνέχεια, προσθέστε μια στήλη με τον τύπο για τη συνολική δέσμευση (engagement), η οποία περιλαμβάνει επίσης τα κλικ σε links, άλλα κλικ, προβολές φωτογραφιών και βίντεο. Υποθέτοντας ότι το υπόλοιπο των στηλών (όπως φαίνεται και παρακάτω) είναι το K για κλικ σε links, L για άλλα κλικ και προβολές φωτογραφιών και βίντεο, ο τύπος, ο οποίος θα πάει στη στήλη Ν, θα είναι =SUM(G2:M2)-J2. Στη συνέχεια, αντιγράψτε και επικολλήστε τον τύπο σε όλες τις γραμμές της στήλης Ν για να πάρετε όλα τα σύνολα.

Αυτοί οι τύποι είναι ενδεικτικοί. Μη διστάσετε να τους προσαρμόσετε για να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να αποκτήσετε την πληροφορία που χρειάζεστε.

fb-insights-merged-spreadsheet

Ενσωματώστε το Post Consumption στο Lifetime Talking About This φύλλο,
για να συγκεντρώσετε όλα τα σχετικά δεδομένα σε ένα μέρος

Μόλις ενσωματωθούν όλα τα post engagement στο ίδιο υπολογιστικό φύλλο, μπορείτε να δείτε μια επισκόπηση όλων των δεδομένων σας και να τα ταξινομήσετε με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, ταξινομήστε κατά κλικ σε links για να δείτε ποιο περιεχόμενο κινεί τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα πίσω στο website σας.

Μπορεί επίσης να θέλετε να προσθέσετε σημειώσεις για τα 50 κορυφαία posts. Μπορείτε να επισημάνετε αν κάτι είναι από την ιστοσελίδα σας ή από κάποιο άλλο μέρος. Μπορείτε επίσης να σημειώσετε το είδος του post: εικόνα, βίντεο, χιουμοριστικό, απόσπασμα, άρθρο οδηγιών πώς-να, κ.λπ.

Τώρα έχετε μια ολοκληρωμένη λίστα με όλα τα δεδομένα που προκαλούν κίνηση των fans σας στη σελίδα σας, καθώς και τη φύση των posts που παίρνουν τα περισσότερα κλικ. Ταξινομήστε με ό, τι είναι πιο σημαντικό για εσάς.

Κοιτάξτε τα δεδομένα και αναδημοσιεύσετε κορυφαία posts, αφού ξέρετε ότι πήραν πολλά likes, shares και comments. Μοιραστείτε το ίδιο άρθρο σε διαφορετικούς χρόνους την πρώτη εβδομάδα. Στη συνέχεια, μοιραστείτε το κάθε δεύτερη εβδομάδα ή κάθε δύο εβδομάδες στη σελίδα σας στο Facebook.

Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να δείτε δημοφιλή posts και να τα χρησιμοποιήσετε ως σημείο εκκίνησης για το τι περιεχόμενο να δημιουργήσετε σε επόμενο post.

Eπικεντρωθείτε στο στόχο!

Πριν μελετήσετε κάποιο από τα Facebook Insights σας, καθορίστε ποιοι είναι οι στόχοι σας και στη συνέχεια κατατάξετε τους στόχους σας κατά σειρά σπουδαιότητας. Οι στόχοι μπορεί να περιλαμβάνουν δέσμευση (likes, shares, comments), κίνηση προς το site σας, e-mail, πωλήσεις και άλλα.

Δωρεάν Ανάλυση Ταχύτητας Ιστοσελίδας & Συμβουλές

Βελτιώστε την κατάταξή σας στις μηχανες αναζήτης

Καλύτερες δυνατότητες και μεθοδολογίες SEO. Καλύτερο SEO από τους ανταγωνιστές σας