Πώς να δημιουργήσετε επιτυχημένους διαγωνισμούς στο Facebook

Πώς να δημιουργήσετε επιτυχημένους διαγωνισμούς στο Facebook

Πως να δημιουργησετε επιτυχημενους διαγωνισμους στο Facebook

Πώς να δημιουργήσετε επιτυχημένους διαγωνισμούς στο Facebook
Πώς να δημιουργήσετε επιτυχημένους διαγωνισμούς στο Facebook

Έχετε σκεφτεί να χρησιμοποιήσετε ένα διαγωνισμό στο Facebook για να προωθήσετε τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες που προσφέρει η επιχείρησή σας; Σήμερα, φαίνεται ότι όλοι έχουν να προσφέρουν κάτι στο Facebook!

Οι διαγωνισμοί έχουν κάποιο αποτέλεσμα στην πραγματικότητα; Όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τους διαγωνισμούς στο Facebook αναγνωρίζουν ότι οι διαγωνισμοί μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που τους αρέσει η επιχείρησή τους, και ακόμη πιο σημαντικό, να συνειδητοποιήσουν ότι οι διαγωνισμοί μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τους πελάτες. Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που διαμαρτύρονται ότι οι διαγωνισμοί στο Facebook “απλά δε λειτουργούν.”

Τι ισχύει τελικά;

Οι διαγωνισμοί στο Facebook φυσικά και έχουν αποτέλεσμα αλλά μόνο αν τους κάνετε με το σωστό τρόπο.

Πρέπει να δώσετε ένα λόγο στους fans σας να θέλουν να αλληλεπιδράσουν μαζί σας προσφέροντας ένα καλό δώρο και ένα καθαρό σχεδιασμό, όπως για παράδειγμα ο διαγωνισμός στο Facebook της Aegean Airlines.

Tip 1: Αποφασίστε Εάν Χρειάζεστε Πραγματικά έναν Διαγωνισμό στο Facebook!

Μπορεί να ακούγεται χαζό, αλλά υπάρχουν μερικές επιχειρήσεις που απλά δε θα επωφεληθούν από ένα διαγωνισμό στο Facebook.

Για παράδειγμα, αν είστε μια εταιρεία B2B που ασχολείται με μια υπερ-εξειδικευμένη αγορά, ένας διαγωνισμός στο Facebook δεν μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε ουσιαστικό αριθμό νέων πελατών.

Ωστόσο, αν είστε πεπεισμένοι ότι ένας διαγωνισμός είναι κατάλληλος για την επιχείρησή σας, τότε το επόμενο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να θέσετε κάποιους στόχους.

Τι ελπίζετε να επιτύχετε; Θέλετε να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητά σας ή να προωθήσετε ένα νέο προϊόν; Ελπίζετε να αυξήσετε τον αριθμό των Likes στη σελίδα σας; Θέλετε να προωθήσουν τη συμμετοχή των χρηστών, να συγκεντρώσει τα σχόλια των χρηστών ή να βρείτε υποστηρικτές για το εμπορικό σήμα σας;

Συμπέρασμα: να έχετε συγκεκριμένους στόχους και να μην “τρέξετε” ένα διαγωνισμό μόνο και μόνο επειδή όλοι οι άλλοι το κάνουν!

Tip 2: Αποφασίστε Ποιο Είδος Διαγωνισμού στο Facebook θα σας Βοηθήσει να Πετύχετε τους Στόχους σας!

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι διαγωνισμών που μπορείτε να “τρέξετε” στο Facebook: Sweepstakes (κληρώσεις), Φωτογραφίες και Βίντεο.

Το είδος του διαγωνισμού που θα χρησιμοποιήσετε έχει σημασία, διότι ο καθένας απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό. Οι διαγωνισμοί Βίντεο και Φωτογραφίας θα σας προσφέρουν περισσότερο περιεχόμενο για τη σελίδα σας, αλλά απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια για να συμμετάσχει κάποιος.

Διαγωνισμός στο Facebook για το Γερμανο

Ένας διαγωνισμός κληρώσεων Sweepstake απαιτεί λιγότερη προσπάθεια για να λάβει κάποιος μέρος και μπορείτε να τον ρυθμίσετε έτσι ώστε να μπορείτε να αποκτήσετε μερικά βασικά στοιχεία πληροφοριών από τους πελάτες σας.

Εφαρμογή Facebook Sweepstake

Συμπέρασμα: να επιλέξετε ένα διαγωνισμό που θα έχει μεγαλύτερη απήχηση ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των fans σας!

Tip 3: Εξοικειωθείτε με τους Όρους και Προϋποθέσεις του Facebook για τη Διεξαγωγή Διαγωνισμών!

Όταν πρόκειται για διαγωνισμούς, το Facebook έχει μια εκτενή λίστα όσων πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε.

Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λειτουργία του Facebook, π.χ. να υποχρεώσετε κάποιον να κάνει Like ως τρόπο για να εισέλθει ή να ψηφίσει στο διαγωνισμό σας. Επίσης, θα πρέπει να ειδοποιήσετε τους νικητές μέσω email, μηνύματος στο Facebook, κανονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνήματος ή fax, πριν τους συγχαρείτε δημοσίως στο Facebook. Δεν μπορείτε να συμπεριλάβετε προσκλήσεις σε δράση, όπως “Μην ξεχάσετε να ψηφίσετε” ή “Πείτε το στους φίλους σας” στην εικόνα του εξώφυλλου του Timeline σας – και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Η παραβίαση οποιουδήποτε κανόνα του Facebook θα οδηγήσει το διαγωνισμό σας, και, ενδεχομένως, και τη σελίδα σας, σε κλείσιμο. Εξοικειωθείτε με τους κανόνες των διαγωνισμών και της προώθησης του Facebook διαβάζοντάς τους εδώ.

Tip 4: Διαλέξτε ένα Έπαθλο Σχετικό με την Επιχείρησή σας!

Το πιο δημοφιλές δώρο στους περισσότερους διαγωνισμούς που θα συναντήσετε στο Facebook, κυρίως από μικρές επιχειρήσεις, είναι ένα tablet. Ο λόγος; Γιατί το tablet είναι ένα δώρο που θέλουν να αποκτήσουν οι περισσότεροι χρήστες. Παρόλο που το tablet δεν είναι καθόλου άσχημο δώρο, θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε τους διαγωνισμούς για να παρουσιάσετε τα  δικά σας προϊόντα ή/και υπηρεσίες. Άλλωστε, οι άνθρωποι έρχονται στη σελίδα σας επειδή ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το τι προσφέρετε.

Για παράδειγμα, αν έχετε μια επιχείρηση καθαρισμού, θα ήταν καλύτερο να προσφέρετε τρεις μήνες δωρεάν υπηρεσίες καθαρισμού στον νικητή του διαγωνισμού. Αν πουλάτε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, μπορείτε να προσφέρετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μια φωτογραφική μηχανή μαζί με τα αξεσουάρ της.

Συμπέρασμα: το βραβείο που προσφέρετε δε χρειάζεται να είναι ακριβό για να “βάλει μέσα” την επιχείρησή σας και δε θα πρέπει, στην πραγματικότητα. Απλά θυμηθείτε ότι η αξία του βραβείου σας θα πρέπει να αντανακλά την προσπάθεια που πρέπει να κάνουν οι συμμετέχοντες για να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό.

Tip 5: Κάντε Απλό το Διαγωνισμό σας!

Ποιο είναι το μυστικό για τη λειτουργία μιας επιτυχημένης καμπάνιας; Να είναι εύκολο να λάβει κάποιος μέρος!

Ναι, υπάρχουν πολλά παραδείγματα των σούπερ-καινοτόμων διαγωνισμών που προσελκύουν την προσοχή, αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερα παραδείγματα καινοτόμων διαγωνισμών που αποτυγχάνουν επειδή είναι υπερβολικά περίπλοκοι.

Άλλο είναι να ζητήσετε από τους χρήστες να στείλουν μια φωτογραφία του εαυτού τους φορώντας το αγαπημένο τους μπλουζάκι και άλλο να τους ζητήσετε να μοιραστούν ένα βίντεο του εαυτού τους τραγουδώντας το αγαπημένο τους τραγούδι.

url

Επίσης, όσο περισσότερες πληροφορίες ζητήσετε από τους χρήστες να συμπληρώσουν, τόσο λιγότερες συμμετοχές θα λάβετε. Κανείς δε θα δώσει τον τίτλο της δουλειάς του, την οικογενειακή κατάσταση και τρία διαφορετικά τηλέφωνα επικοινωνίας για να συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό, εφόσον το βραβείο είναι ένα αυτοκόλλητο.

Συμπέρασμα: Ζητήστε λιγότερες πληροφορίες από ό,τι πραγματικά χρειάζεστε, όπως μόνο το ονομάτων των συμμετεχόντων, την ηλικία και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Tip 6: Πείτε στον Κόσμο για το Διαγωνισμό σας!

Αν φιλοξενείτε ένα διαγωνισμό στο Facebook, διαδώστε το στα Social Media! Μην δημοσιεύετε απλά λεπτομέρειες στη σελίδα σας.

Προωθήστε το στο Twitter, συμπεριλάβετέ το στα newsletter σας, προσθέστε το στην ιστοσελίδα σας. Φυσικά πρέπει να υπενθυμίσετε στους fans σας στο Facebook σε τακτά χρονικά διαστήματα ότι ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, απλά φροντίστε να προωθήσετε και την επιχείρησή σας με αυτόν τον τρόπο. Μην μιλάτε μόνο για το διαγωνισμό γιατί οι άνθρωποι μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παρέχετε κουμπιά κοινοποίησης (Share) στο διαγωνισμό σας, εκτός από την επιλογή Like έτσι ώστε οι fans να μπορούν να μοιράζονται το διαγωνισμό σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαγωνισμός Facebook

Προσθέστε λεπτομέρειες σχετικά με το διαγωνισμό στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας σας. Και μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε την προώθηση του διαγωνισμού σας στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής επικοινωνίας marketing, δηλαδή να ενσωματώσετε το διαγωνισμό σε άλλες προσπάθειες marketing που πραγματοποιείτε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα, από μια αναφορά στις αποδείξεις σας (τόσο σε έντυπη μορφή όσο και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), στα ενημερωτικά δελτία και ως μέρος των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Συμπέρασμα: να μην στοχεύετε μόνο στους χρήστες του Facebook παρότι ο διαγωνισμός πραγματοποιείτε εκεί. Διαδώστε τον σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απευθυνθείτε σε μεγαλύτερο κοινό και να έχετε καλύτερα αποτελέσματα!

Tip 7: Χρησιμοποιήστε τις Διαφημίσεις του Facebook!

Η επένδυση σε διαφημίσεις στο Facebook είναι ένας πολύ καλός και οικονομικός τρόπος για να αυξήσετε το κοινό που θα δει ένα post ή έναν διαγωνισμό που θέλετε να προωθήσετε στο Facebook.

Οι διαφημίσεις στο Facebook είναι εύκολο να στοχεύσουν σε χρήστες που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και δημογραφικά στοιχεία με εσάς ή την επιχείρησή σας και είναι επίσης ένας τρόπος για να επικοινωνήσετε με ανθρώπους εκτός από αυτούς που έχουν κάνει ήδη like στη σελίδα σας.

Συμπέρασμα: ο διαγωνισμός σας θα γίνει γνωστός σε περισσότερους χρήστες του Facebook και κυρίως σε χρήστες που είναι πιθανότερο να τους ενδιαφέρει το προϊόν ή/και η υπηρεσία που θέλετε να προωθήσετε μέσω του διαγωνισμού.

Tip 8: Συγκεντρώστε τα Στοιχεία όσων Συμμετείχαν στο Διαγωνισμό!

Ο διαγωνισμός σας έχει τελειώσει, οι νικητές έχουν παραλάβει τα βραβεία τους … και τώρα είστε έτοιμοι, έτσι δεν είναι; Όχι τόσο γρήγορα. “Τρέξατε” το διαγωνισμό προκειμένου να συγκεντρώσετε πληροφορίες για τους πελάτες σας, οπότε πρέπει να ξοδέψετε λίγο χρόνο συγκεντρώνοντας και μελετώντας όσα έχετε μάθει.

Ο απλούστερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να συγκεντρώσετε όλα τα δεδομένα σε ένα υπολογιστικό φύλλο του Excel και να δείτε τι έχουν να πουν οι χρήστες σας. Μήπως σας προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το εμπορικό σήμα σας (brand name); Μήπως κάνουν κάποιες προτάσεις για τους τρόπους που μπορείτε να βελτιώσετε τις αλληλεπιδράσεις σας μαζί τους;

Συμπέρασμα: Βεβαιωθείτε ότι έχετε συγκεντρώσει όλες αυτές τις πληροφορίες και γνωστοποιήστε στους χρήστες ότι τους ακούτε, προσφέροντάς τους με αυτόν τον τρόπο ένα κίνητρο για να κρατήσει την αλληλεπίδραση μαζί σας. Έτσι, θα γίνουν οι μεγαλύτεροι fans της επιχείρησής σας.

Εάν η διαδικασία της διεξαγωγής διαγωνισμών στο Facebook σας φαίνεται πολύ δύσκολη, επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να διεξάγετε έναν επιτυχημένο διαγωνισμό στο Facebook.

Εσείς τι πιστεύετε? Ποιος είναι ο πιο δημιουργικός διαγωνισμός που έχετε διεξάγει στο Facebook; Πόσο συχνά “τρέχετε” ένα διαγωνισμό στο Facebook; Έχετε δει την επιτυχία των διαγωνισμών  σας; Αφήστε τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις σας στα σχόλια παρακάτω.

Δωρεάν Ανάλυση Ταχύτητας Ιστοσελίδας & Συμβουλές

Βελτιώστε την κατάταξή σας στις μηχανες αναζήτης

Καλύτερες δυνατότητες και μεθοδολογίες SEO. Καλύτερο SEO από τους ανταγωνιστές σας